Orezul negru cu zucchine si creveti este o reteta lejera si hranitoare. Se stie ca negrul sta bine in orice combinatie, chiar si in bucatarie. Daca nu ati incercat pana acum orezul negru, are o aroma particulara, cand il fierbeti, mie imi aduce a paine abia scoasa din cuptor. Va las sa incercati reteta de mai jos si sa-mi spuneti daca am dreptate.
INGREDIENTE:
- 250 g orez negru VENERE
- ulei extravirgin de masline
- 200-300 g de creveti
- 200 g de zucchine sau dovlecei tineri
- 1 lamaie
- sare
- piper
- 1 catel de usturoi
MOD DE PREPARARE:
- Mai intai se pune orezul la fiert dupa instructiunile de pe cutie.De obicei se pune apa la fiert cu sare, apoi cand incepe sa fiarba se adauga orezul si se lasa timp de 25-30 de minute in general, dar depinde de ce marca folositi, urmati instructiunile scrise.
- Intre timp se spala zucchinele (sau dovleceii) si se da pe razatoarea cu dinti mari.
- Se pune pe foc o tigaie cu ulei de masline si catelul de usturoi. Se adauga apoi zucchinele rase, sare si piper dupa gust. Se lasa pe foc circa 5 minute, apoi se elimina usturoiul. Se ia de pe foc si se lasa la racit
- Se pregatesc crevetii: daca ii cumparati cu carapace, ii curatatide ea, apoi ii taiati pe lung si eliminati firul negru de pe spate, daca gasiti deja curatati sariti peste pasajul de mai su.
- Se pun intr-un castron si se stropesc cu ulei de masline , se adauga coaja de lamaie, sare si piper dupa gust.
- Se incalzeste pe foc o tigaie antiaderenta si se undesc crevetii cateva minute, cu cateva picaturi de lamaie , pana prind culoare.
- Orezul fiert se scurge de apa si se pune intr-un castron si se amesteca impreuna cu zucchinele trase in tigaie. Se amesteca usor sa se imbie frumos gusturile.
- Cu ajutorul unui inel de bucatarie, am pus orezul cu zucchine si am presat cu dosul unei linguri. Se orneaza cu crevetii trasi in tigaie si se indeparteaza cu grija inelul de bucatarie. In felul acesta veti obtine portii ca la restaurant frumos decorate.