In japoneza acesti coltunasi se numesc Gyoza. Se pot gati la aburi sau inabusiti cu putin ulei cum i-am facut noi azi. Si variantele pot diferi dupa gustul fiecaruia: cu carne sau cu legume. Noi azi am facut Gyoza cu legume adaptand reteta dupa un bucatar renumit care ma inspira. Are retete minunate asa ca va las aici un video ca sa vedeti pas cu pas cum se intinde pasta si se inchid frumos coltunasii –VIDEO
Daca tineti post faceti doar cu legume mariti cantitatea de varza si adaugati si morcovi( eu de obicei pun 2 morcovi mari si 200 g de varza)
INGREDIENTI:
-pentru aluat:
- 240 g faina alba
- 180ml de apa fierbinte
-pentru umplutura:
- 200g de carne tocata de porc
- 160g de varza alba
- 1 ceapa
- 1g de ghimbir ras
- 1-2 catei de usturoi dat prin presa
- 20g de sos de soia
- 20g de sake optional
- 20g de ulei de susan
- sare
- piper
-pentru sos:
- 25g de sos de soia,
- 20g de otet de orez,
- ulei picant (eu am amestecat putin ulei de floarea soarelui cu putin peperoncino sau boia iute)
MOD DE PREPARARE:
- Se prepara aluatul astfel: se pune faina intr-un bol si se adauga apa fierbinte. Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se framanta bine cu mana pana se obtine un aluat elastic si omogen (framnatati circa 10 minute). Se lasa la odihnit 20 de minute.
- Intre timp se prepara umplutura: varza se toaca foarte marunt, la fel si ceapa, se adauga carnea tocata sosul de soia, ghimbirul ras, usturoiul dat prin presa,sake (eu n-am avut si n-am pus), ulei de susan sare si piper negru. Se amesteca bine totul pana se imbina frumos toate aromele.
- Se pregatesc coltunasii astfel: impartiti aluatul in doua si formati 2 funii lungi de circa 3 cm de diametru. Taiati fiecare funie in bucati mici de cate 15 g fiecare. Faceti mici bilute , apoi le intindeti cu sucitorul pe o masa tapetata cu faina (eu folosesc la intins amidonul de cartofi) cat de subtire puteti . Trebuie sa obtineti cercuri subtiri de circa 8 cm diametru.
- Luati in palma cate un cerc de aluat si puneti in centru cate o lingura din compozitie. Cu cealalta mana incepeti sa inchideti facand mici pliuri, ca in video.
- Se aseaza pe foc o tigaie antiaderenta sau un wok si se unge cu 1 lingura de ulei de susan. Se aseaza coltunasii unul langa altul. Se lasa cateva minute, la foc mediu pana se formeaze putina crusta dedesubt, Se adauga o cescuta cu apa apoi se acopera tigaia cu un capac. Se da focul la mic si se lasa sa fiarba inabusit pana apa scade si sunt gata.
- Se pregateste sosul de servit: se amesteca sosul de soia cu otetul de orez si uleiul picant. PS: daca nu aveti ulei picant puneti ulei de floarea soarelui si boia de ardei iute.
- Cand sunt gata, se rastoarna pe farfurie si se servesc calzi.