PAINE FARA FRAMANTARE RETETA RAPIDA

INGREDIENTE:

MOD DE PREPARARE:

  1.  Intr-un bol se pune apa calduta, zaharul si drojdia. Peste ele se adauga uleiul, apoi toata faina. Am folosit o faina 0 pe care o gasiti usor in orice market. Se presara sarea. Se amesteca cu lingura de lemn cateva secunde fara sa omogenizam perfect totul.
  2. Se acopera vasul cu o punga de plastic si se lasa la dospit 1 ora. Se ia apoi din nou lingura de lemn si se amesteca 20-30 de secunde. Se vede ca aluatul deja se leaga, pentru ca s-a format reteaua de gluten.
  3. Aluatul arata ca un aluat framantat . Se acopera vasul cu o punga si se mai lasa la dospit 30 de minute. Se observa ca a crescut din nou frumos.
  4. Se rastoarna aluatul frumos crescut pe masa de lucru tapetata cu faina. Se aplatizeaza aluatul cu mana si se impatura in 3 pe lat, apoi inca in 3 pe lung, Se lasa 10 minute la odihnit , acoperit cu un prosop de bucatarie. Dupa acest rastimp se intinde din nou, se impatura iar in 3 si se ruleaza foarte stramt (ca un cilindru), dand forma painii.
  5. Cilindrul de aluat se presara din abundenta cu faina si se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit. Aceasta paine neframantata se acopera cu prosopul de bucatarie si se lasa la dospit inca 1 ora.
  6.  Se incalzeste cuptorul la 240°C  functia sus+jos+ventilatie (maximum si la cuptoarele pe gaz). In cuptor se va pune la incins si un vas termorezistent cu capac . Vasul poate fi o cratita (clasica sau de fonta) care sa aiba capac potrivit.
  7. Cand cuptorul a ajuns la temperatura maxima, cu o miscare rapida se deschide cuptorul, se trage afara gratarul cu tot cu oala incinsa , se ridica capacul si punem painea in oala. Imediat se reaseaza capacul peste oala si se impinge oala rapid in cuptor. Se inchide usa cuptorului, se reduce temperatura la 220 C si se lasa la copt 30 de minute.
  8. Se ia apoi capacul si se mai lasa 10 minute la 200 °C . Se verifica painea apucand-o cu manusi de bucatarie si se ciocaneste pe fund. Daca suna „a gol” este coapta. Se lasa la racit in mod natural pe un grilaj.Se feliaza doar in momentul in care este total racita.

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

1 di