MANCARE DE URZICI CU USTUROI

Ieri am fost la cules de urzici. Cum vremea a fost minunata si insorita, am mers la o plimbare si cum nu ne intoarcem cu mainile goale niciodata (de obicei macar o pietricica cei mici gasesc sa o ia acasa), ne-am intors cu o sacosa intreaga de urzici.

Am facut o ciorba ,cum face mama de obicei primavara cu multe urzici si al doilea fel o mancare de urzici cu usturoi, nemaipomenit de buna. Am spart si niste oua in tigaie si o portie de mamaliga si gata, ne-am facut plinul de fier. Urzicile sunt foarte bogate in minerale si fier si primavara profitam din plin. L-am facut si pe Andrea sa manance o portie.Cu Nicholas e putin mai greu, dar cand va creste sunt sigura ca isi va schimba parerea.

Va las reteta sa o incercati si voi.

INGREDIENTE:

  • 500 g urzici proaspete
  • 3-4 fire de ceapa verde
  • 2 linguri de faina
  • sare
  • 2 linguri de ulei
  • 300-400 ml apa in care au fiert urzicile
  • 1-2 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi

MOD DE PREPARARE:

  1. Urzicile se spala bine cu apa rece, una cate una ca mai gasiti pe sub frunze insecte.
  2. Se pune o oala cu apa pe foc si cand incepe sa fiarba se scufunda urzicile. Se lasa la fiert exact 2 minute de cand incepe apa sa fiarba.
  3. Dupa oparire, se trec repede intr-o strecuratoare si se tin 1 minut sub jet de apa rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie.
  4. Se lasa la scurs vreo 10 minute in strecuratoare. APA DE LA URZICI NU O ARUNCATI!
  5. Dupa ce s-au scurs se pun pe tocator si se toaca marunt cu un cutit.
  6. Intr-o tigaie potrivita se pune la calit ceapa verde taiata fin, cu putin ulei si un praf de sare. Se lasa doar 2-3 minute (la foc mic) pana ce a devine sticloasa, fara sa se arda. Apoi se pune faina si se călesc impreuna 2 minute.
  7. Se amesteca mereu ca sa nu se arda , apoi se subtiaza treptat cu apa in care au fiert urzicile. Am folosit circa 350 ml de apa. Se invarte pana sosul incepe sa se lege si devine cremos ca o smantana.Trebuie sa fiarba faina si malaiul. Se lasa focul la mic, apoi se adauga urzicile tocate. Se lasa impreuna la fiert cam 2-3 minute , amestecand mereu. Se adauga sare dupa gust.
  8. Se curata 1-2 fire de usturoi verde si se taie fin. Daca nu aveti folositi un catel de usturoi vechi dat prin presa.
  9. Se ia tigaia de pe foc si se adauga usturoiul tocat. Se amesteca si se acopera, sa se imbie frumos aromele.

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.