Ieri am fost la cules de urzici. Cum vremea a fost minunata si insorita, am mers la o plimbare si cum nu ne intoarcem cu mainile goale niciodata (de obicei macar o pietricica cei mici gasesc sa o ia acasa), ne-am intors cu o sacosa intreaga de urzici.
Am facut o ciorba ,cum face mama de obicei primavara cu multe urzici si al doilea fel o mancare de urzici cu usturoi, nemaipomenit de buna. Am spart si niste oua in tigaie si o portie de mamaliga si gata, ne-am facut plinul de fier. Urzicile sunt foarte bogate in minerale si fier si primavara profitam din plin. L-am facut si pe Andrea sa manance o portie.Cu Nicholas e putin mai greu, dar cand va creste sunt sigura ca isi va schimba parerea.
Va las reteta sa o incercati si voi.
INGREDIENTE:
- 500 g urzici proaspete
- 3-4 fire de ceapa verde
- 2 linguri de faina
- sare
- 2 linguri de ulei
- 300-400 ml apa in care au fiert urzicile
- 1-2 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi
MOD DE PREPARARE:
- Urzicile se spala bine cu apa rece, una cate una ca mai gasiti pe sub frunze insecte.
- Se pune o oala cu apa pe foc si cand incepe sa fiarba se scufunda urzicile. Se lasa la fiert exact 2 minute de cand incepe apa sa fiarba.
- Dupa oparire, se trec repede intr-o strecuratoare si se tin 1 minut sub jet de apa rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie.
- Se lasa la scurs vreo 10 minute in strecuratoare. APA DE LA URZICI NU O ARUNCATI!
- Dupa ce s-au scurs se pun pe tocator si se toaca marunt cu un cutit.
- Intr-o tigaie potrivita se pune la calit ceapa verde taiata fin, cu putin ulei si un praf de sare. Se lasa doar 2-3 minute (la foc mic) pana ce a devine sticloasa, fara sa se arda. Apoi se pune faina si se călesc impreuna 2 minute.
- Se amesteca mereu ca sa nu se arda , apoi se subtiaza treptat cu apa in care au fiert urzicile. Am folosit circa 350 ml de apa. Se invarte pana sosul incepe sa se lege si devine cremos ca o smantana.Trebuie sa fiarba faina si malaiul. Se lasa focul la mic, apoi se adauga urzicile tocate. Se lasa impreuna la fiert cam 2-3 minute , amestecand mereu. Se adauga sare dupa gust.
- Se curata 1-2 fire de usturoi verde si se taie fin. Daca nu aveti folositi un catel de usturoi vechi dat prin presa.
- Se ia tigaia de pe foc si se adauga usturoiul tocat. Se amesteca si se acopera, sa se imbie frumos aromele.