Mâncarea de dovlecei rași e o mâncare foarte rapida și ieftina , fiind ideală vara când dovleceii se fac în cantități mari. Mama o face mereu și acum, așa ca de câte ori vorbim, îmi face pofta și o facem și noi acasă.
Se poate servi alături de friptura, oua ochiuri sau chifteluțe, dar noi cel mai des o mâncăm simpla, cu pâine proaspata.
INGREDIENTE:
- 1 ceapa mare
- 2-3 dovlecei albi medii
- 3-4 rosii bine coapte sau suc de rosii făcut în casa
- câteva fire de marar proaspăt
MOD DE PREPARARE:
- Mai intai se spala dovleceii și se elimina extremitățile. Se dau pe răzătoarea mare și se lasă deoparte.
- Ceapa se curata, se spală si se toaca marunt. Intr-o tigaie antiaderenta, cu putin ulei se pune la călit ceapa pana devine translucida. Amestecați des și aveți grija sa nu se ardă.
- Peste ceapa călită se pun dovleceii rași, fără să-i stoarceți, pentru ca mâncarea are nevoie de lichid ca sa fiarbă. Se potrivește de sare, se amesteca, apoi se acoperă cu un capac.
- După circa 5-6 minute, se adaugă roșiile date pe răzătoare și ele sau sucul de roșii. Fiecare după plac. Dacă aveți suc de roșii făcut în casa este nemaipomenit pentru ca puneți doar o ceșcuță cât să-i dea o frumoasa culoare rozie. Dacă folosiți roșii din grădina eliminați coaja. Lăsați la fiert 3- 4 minute.
- Între timp se pregătește sosul alb făcut dintr-o lingura de amidon dizolvat în 100 ml apa.
- Când a scazut bine lichidul se vărsa amidonul peste dovlecei și se lasă 1 minut sa fiarbă.
- In final se strivesc 2 căței de usturoi. Se potrivește de sare și piper, se pune putin mărar verde tocat și se ia de pe foc.
- Se lasa la racit si se serveste. Noua ne place a doua zi, parca e mai gustoasa și o servim cu pâine proaspăta, ca pe tocana.