KEFIR DE LAPTE

Kefirul se prepara dintr-o ciuperca.
Ciuperca de kefir se pune in lapte si dupa aproximativ 24 de ore este gata bautura. La temperatura camerei este gata in circa 18 ore.

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pune ciuperca in borcan si se toarna peste laptele rece sau la temperatura camerei. Se cantareste de obicei ciuperca de kefir (eu la inceput a avut 20g de ciuperca de kefir si am adaugat 200 ml lapte rece. Se acopera cu bucata de panza sau un prosop de bucatarie de hartie si se pune intr-un loc intunecos pentru aproximativ 24 ore.
  2.  Dupa 24 de ore se aseaza intr-un vas sita si deasupra lui se goleste prin strecuratoare bautura. Se amesteca usor cu o lingura de lemn pana raman doar ciupercile.
  3.  Bautura astfel obtinuta se depoziteaza la rece si se serveste simpla sau daca preferati cu miere sau fructe si cereale.

Sfaturi

  • Tratati ciuperca de kefir ca pe un organism viu: trebuie hranita, nu ii place caldura excesiva, se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei, iar la rece isi incetineste cresterea.
  • O data pe saptamana cantariti ciuperca de kefir pentru ca se inmulteste si trebuie sa adaugati mai mult lapte.Eu folosesc de obicei raportul 1:10 ( la cantitatea de ciuperca adaug de 10 ori mai mult lapte)
  • Puteti alege cat de acra doriti sa fie bautura in functie de timpul in care lasati ciuperca in lapte –18 ore mai dulce, 24 de ore mai acru.
  • daca vreti sa faceti o pauza puteti congela ciuperca. Cand vreti sa o folositi sa o decongelati lent, la frigider.
  • E indicat sa nu folositi in preparare accesorii de metal – doar plastic si sticla.
  • Daca plecati undeva in concediu sau pur si simplu vreti sa prelungiti perioada in care se prepara kefirul, puneti kefirul intr-un pahar cu lapte la frigider. Ii incetiniti dezvoltarea, dar ii asigurati si hrana necesara pentru zilele in care lipsiti.
  • Bacteriile formate in kefir sunt cruciale in restabilirea unei flore sanatoase in intestin, iar mediul acid pe care il creaza este potrivnic parazitiilor.
  • Astfel, kefirul este extrem de important in dieta copiilor, intarindu-le sistemul imunitar si actionand ca un veritabil antibiotic natural!
  • Kefirul contine triptofan, un amoniacid esential care ajuta (impreuna cu vit. B6) la calmarea sistemului nervos; calciu, mageziu, vit. B6, B1, B 12, fosfor etc

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.