Kefirul se prepara dintr-o ciuperca.
Ciuperca de kefir se pune in lapte si dupa aproximativ 24 de ore este gata bautura. La temperatura camerei este gata in circa 18 ore.
MOD DE PREPARARE:
- Se pune ciuperca in borcan si se toarna peste laptele rece sau la temperatura camerei. Se cantareste de obicei ciuperca de kefir (eu la inceput a avut 20g de ciuperca de kefir si am adaugat 200 ml lapte rece. Se acopera cu bucata de panza sau un prosop de bucatarie de hartie si se pune intr-un loc intunecos pentru aproximativ 24 ore.
- Dupa 24 de ore se aseaza intr-un vas sita si deasupra lui se goleste prin strecuratoare bautura. Se amesteca usor cu o lingura de lemn pana raman doar ciupercile.
- Bautura astfel obtinuta se depoziteaza la rece si se serveste simpla sau daca preferati cu miere sau fructe si cereale.
Sfaturi
- Tratati ciuperca de kefir ca pe un organism viu: trebuie hranita, nu ii place caldura excesiva, se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei, iar la rece isi incetineste cresterea.
- O data pe saptamana cantariti ciuperca de kefir pentru ca se inmulteste si trebuie sa adaugati mai mult lapte.Eu folosesc de obicei raportul 1:10 ( la cantitatea de ciuperca adaug de 10 ori mai mult lapte)
- Puteti alege cat de acra doriti sa fie bautura in functie de timpul in care lasati ciuperca in lapte –18 ore mai dulce, 24 de ore mai acru.
- daca vreti sa faceti o pauza puteti congela ciuperca. Cand vreti sa o folositi sa o decongelati lent, la frigider.
- E indicat sa nu folositi in preparare accesorii de metal – doar plastic si sticla.
- Daca plecati undeva in concediu sau pur si simplu vreti sa prelungiti perioada in care se prepara kefirul, puneti kefirul intr-un pahar cu lapte la frigider. Ii incetiniti dezvoltarea, dar ii asigurati si hrana necesara pentru zilele in care lipsiti.
- Bacteriile formate in kefir sunt cruciale in restabilirea unei flore sanatoase in intestin, iar mediul acid pe care il creaza este potrivnic parazitiilor.
- Astfel, kefirul este extrem de important in dieta copiilor, intarindu-le sistemul imunitar si actionand ca un veritabil antibiotic natural!
- Kefirul contine triptofan, un amoniacid esential care ajuta (impreuna cu vit. B6) la calmarea sistemului nervos; calciu, mageziu, vit. B6, B1, B 12, fosfor etc