Cremos, acrișor atat cât trebuie si foarte consistent, iaurtul grecesc este în prezent printre cele mai iubite produse lactate în întreaga lume. Este atat de cremos si pufos, incat este un aliment indragit de mari si mici.
INGREDIENTE:
- 1,5 litri lapte de vaca gras, de la tara
- 3 linguri de smantana,
- o linguriță sare (daca faceti pentru cei mici nu puneti sarea!)
- tifon sau forma in care sa il scurgeti
- o oală pentru fiert laptele
- o patura sau un prosop
- un borcan de 2 litri
- un bol pentru scurs
- o lingura de lemn
MOD DE PREPARARE :
- Se pune laptele la fiert la foc mediu. Se amesteca des cu o lingura de lemn sa nu se prinda si se lasa pana infierbanta bine fara sa fiarba cu bulbuci. Trebuie doar sa faca spuma pe marginea oalei.
- Se ia oala de pe foc si se lasa la racit 10 minute. Laptele trebuie sa fie cald, dar nu fierbinte, si nici rece. Sa aiba cam 50 de grade ca temperatura.
- In acel moment se adauga smantana in lapte si amestecam usor pana se incorporeaza bine.
- Se acopera cu o patura sau un prosop si se lasa la acrit, peste noapte. Cu cat se lasa mai mult cu atat va fi mai acru.
- Dupa 8-24 de ore se pune la strecurat. Deasupra sitei se pune un tifon si se strecoara iaurtul.
- Se da la frigider. Va sta la strecurat in functie de cat de gros doriti sa fie iaurtul. Pentru a obtine un iaurt destul de cremos sunt necesare cam 4 ore.
- Din 1, 5 l de lapte se va obtine cam 700 ml de iaurt grecesc.
- Iuartul grecesc se poate consuma simplu sau cu fructe sau poate inlocui smantana in mancarurile si sosurile din bucatarie.