COZONAC ROSENKRANZ

L-am incercat si noi, daca tot am vazut ca e la moda si pe unde ma uit numai de el dau. Este foarte bun, se face destul de repede, adica n-am framantat mult ca la cozonacii clasici, pe care trebuie sa-i framanti cateva ore bune. Practic se aseamana cu cozonacul clasic la gust, cu diferenta ca la baza are caramel, iar pe foaia de aluat se intinde o crema de unt si nuci macinate, iar forma e de melcisori.

10498263_10204308612829774_7618155577464201971_o

INGREDIENTE:

pentru aluat:

  • 400 g faina
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita de zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita de rom
  • 2 oua
  • un varf de sare
  • 120 ml lapte
  • 3 linguri de zahar
  • 1 cub drojdie proaspata (sau 1 pliculet de drojdie uscata)

pentru crema de unt:

  • 120 g unt
  • 5 linguri de zahar

pentru caramel:

  • 10 linguri de zahar

-nuci prajite si macinate

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un vas se pun 10 linguri de zahar si se pun pe foc la caramelizat, pana se obtine o  culoare aurie. Aveti ggrija sa nu-l colorati prea mult, deoarece va da gust amarui cozonacului. Se misca usor tava (sau cratita) pentru a imbraca si peretii vasului cu caramel, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit.
  2. Untul se freaca bine cu 5 linguri de zahar pana se obtine un amestec spumos si se lasa deoparte.
  3. Drojdia se amesteca cu 3 linguri de zahar, peste care se varsa laptele caldut (120ml). Se lasa vreo 5 minute sa se activeze drojdia.
  4. Intr-un bol se pune faina (400 g), coaja rasa de portocala, esenta de rom, de vanilie si zaharul pudra. Ouale se bat spuma cu un varf de sare si se pun peste faina. Se toarna amestecul de lapte cu drojdie si se incepe a se framanta, pana se obtine un aluat elastic si omogen si toate ingredientele sunt foarte bine incorporate.
  5. Se presara o suprafata cu putina faina si cu ajutorul sucitorului se intinde aluatul in forma de dreptunghi, de 1 cm grosime. Peste foaia de aluat, se intinde uniform cu o paleta, crema de unt. Se presara nuca macinata si se apasa usor ca sa se lipeasca bine de crema de unt.
  6. Se ruleaza aluatul si se taie 7 rulouri de dimensiuni egale, pe care le asezam in vasul cu caramel. Se lasa la crescut, pentru 1-2 ore, la loc cald, fara curenti de aer.
  7. Se da tava la cuptorul incalzit, la 170-180 de grade, pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos.
  8. Se scoate si se rastoarna imediat cozonacul pe un platou, pentru a nu se intari caramelul.
  9. Se lasa la racit si se serveste cu mare pofta!

10842318_10204308613589793_2676362648015252256_o

 

Back to top