Baklavaua (sau baclava) este un desert originar din Turcia, care se prepara usor, asa ca nu trebuie sa ai mare talent in bucatarie. Se realizeaza simplu, avand la baza foile de placinte, nuci si miere, dar se poate face si cu fistic.
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de placinta
- 150 gr unt sau 1 cana de ulei
- 400 gr miez de nuca prajit si macinat
- 1 lingurita scortisoara
- 400 gr zahar
- 100 gr miere
- 400 ml apa
- zeama de lamaie
- coaja de portocala (sau de lamaie)
Mod de preparare:
- Se impart foile de placinta in 3 parti egale;
- Se amesteca nucile cu scortisoara si se imparte compozitia in doua parti egale.
- Se topeste untul, se ia o foaie se unge si se pune pe tava, se pune urmatoarea foaie si se unge si tot asa pana terminati prima treime din foi. Peste foi se adauga jumatate din compozitia cu nuci macinate. Se pun si celelalte foi unse, se adauga si cealalta jumatate din compozitia cu nuci, iar deasupra ei se mai aduga un rand de foi unse;
- Se taie foile de deasupra cu un cutit in dreptunghiuri mici si daca va place aroma cuisoarelor, puneti in mijlocul fiecarui dreptunghi cate unul.
- Se coace la cuptor, la 180°C aproximativ 30 – 45 de minute pana se rumeneste;
- Intre timp se ametesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce incepe sa fiarba si zaharul e dizolvat, se adauga mierea, sucul de lamaie si coaja de portocala (sau lamaie) si se da compozitia din nou in fiert. Se lasa la racit.
- Se toarna siropul rece peste baclavaua abia fierbinte, abia scoasa din cuptor. SE SERVESTE RECE!