Leurda are efect detoxifiant, tonic digestiv, purifica sangele si sistemul digestiv, stimuleaza imunitatea, are actiune vasodilatatoare periferica, regleaza nivelul colesterolului, fluidizeaza sangele, regleaza tensiunea arteriala, are actiune bronhodilatatoare si expectoranta. Stimuleaza capacitatea de memorare si ajuta la echilibrarea sistemului nervos, calmeaza anxietatile si starile de tensiune.
Clorofila din frunzele proaspete are un efect puternic antioxidant.
Leurda ajuta la curatarea rinichilor si la eliminarea acidului uric in exces, de aceea e important sa bem o cantitate de suficienta de lichide. De asemenea, ajuta si la eliminarea parazitilor intestinali.
Pentru uz extern, leurda e folosita cu succes in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii.
Este delicios întins pe o felie de pâine prăjită, dar îl puteți folosi și pentru a sota ciuperci sau alte legume.
INGREDIENTE:
MOD DE PREPARARE:
- Se lasa untul la temperatura camerei pana cand devine moale.
- Se bate bine untul pana cand acesta devine pufos si aerat.
- Se spala leurda si se toaca marunt.
- Se incorporeaza leurda in crema de unt.
- Se potriveste de sare si piper si apoi se pune untul cu leurda intr-un recipient pe care-l pastram in frigider pana la 30 de zile.
- Se poate face sub forma de rulou si se inveleste cu folie alimentara.
- Se serveste dimineata la micul dejun pe paine sau putem folosi untul aromatizat cu leurda la prepararea diferitelor retete ( la o portie de pasta sau cu legume)