Da, mi-a venit pofta de gogosele si chiar daca suntem dupa sarbatori si ar trebui ceva mai lejer, m-am apucat de treaba ca o gospodina si unde mai pui ca nu le-am facut simple, ci le-am umplut cu crema de vanilie (voi puteti sa le lasati simple sau sa le umpleti cu crema de ciocolata, sau sa adaugati in compozitie stafide).
INGREDIENTE:
–pentru aluat:
- 250 ml apa
- 50 gr unt
- 1 varf de sare
- 150 gr faina
- 50 gr amidon de grau
- 30 gr zahar
- coaja rasa de lamaie
- 6 oua
- 8 g de praf de copt
-pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 400 ml lapte
- coaja rasa de lamaie
MOD DE PREPARARE:
- Mai inati preparati crema de vanilie: se freaca bine galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga faina si laptele putin cate putin. Se rade coaja de lamaie, apoi se pune la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase. Se acopera cu o pelicula (ca sa nu se formeze crusta deasupra) si se lasa la racit.
- Aluatul de gogosele se prepara in mare ca si aluatul pentru choux-uri: intr-un vas se pune apa, untul si un varf de sare si se lasa pana incepe sa fiarba. Cand dau primele clocote se ia de pe foc si se dauga faina si amidonul, amestecand bine. Se va obtine un aluat neted si omogen, fara cocoloase.
- In aluatul obtinut se adauga zaharul, coaja de lamaie si ouale, unul cate unul, iar la final praful de copt ( aluatul nu trebuie sa fie fierbinte).
- Cu ajutorul a doua linguri se formeaza gogosele care se prajesc intr-o tigaie cu ulei fierbinte. Se intorc pe toate partile, ca sa se prajeasca uniform. Se adauga doar cate 4-5 odata, ca sa nu stea ingramadite si sa scada temperatura uleiului.
- Se scot gogoselele cu o paleta cu gauri pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
- Cand s-au racit bine, se iau pe rand si cu o seringa sau pos de patiserie se umplu cu crema de vanilie, preparata anterior. Se servesc cu mare pofta!!!