TORT ‘TABLA DE SAH’

Acesta este tortul pe care l-am facut pentru  3 anisori ai micutului meu. Este un tort lejer, facut din doua tipuri de blaturi, iar crema o puteti face cea pe care o doriti.

image

 

INGREDIENTE:

-pentru blatul alb:

  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina 00
  • un varf de sare

-pentru blatul maro:

  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g faina 00
  • 50 g cacao
  • un varf de sare

-pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 l lapte
  • coaja rasa de la 1 lamaie

– pentru sirop:

  • 200 ml apa
  • 150 g zahar
  • coaja de lamaie sau 1 pastaie de vanilie

-pentru decor:

  • 500 g frisca

MOD DE PREPARARE:

  1. Mai intai se prepara blatul alb: intr-un vas se desfac cele 4 oua. Se adauga zaharul (150 g), apoi cu multa rabdare si cu ajutorul mixerului se amesteca timp de 15 minute ( nu mai putin) pana se va obtine un amestec alb spumos. Dupa 15 minute se da prin sita faina si se adauga in compozitie, amestecand de jos in sus (ca sa se incorporeze si aer) cu o lingura de lemn. Se amesteca bine, astfel incat sa nu ramana cocoloase in aluat. Se varsa in forma de tort rotunda (de preferat cu inel detasabil), tapetata cu hartie de copt sau putin ulei si se coace la 170 grade, timp de 30 minute  (optiune ventilata, daca aveti la cuptor). Cand este gata se scoate din forma si se pune pe un gratar ca sa elimine umiditatea.
  2. Se pregateste blatul de cacao, dupa aceeasi metoda de mai sus, inlocuind doar cantitatea de faina 100 g de faina si adaugand 50 g cacao. Se cerne cacaua impreuna cu faina si se adauga in ouale batute cu zaharul timp de 15 minute (respectati timpul daca vreti sa aveti un bun rezultat!). Se scoate din forma si se pune si aceasta pe un gratar, la aerisit.
  3. Pentru crema de vanilie: galbenusurile se freaca bine cu zaharul, pana devin spumoase, apoi se adauga faina. Se varsa putin cate putin laptele fiert si racit, amestecand bine sa nu se formeze cocoloase. Se rade coaja de la lamaie, apoi se pune pe foc, pana se ingroasa, amestecand mereu. Cand este gata, se da la racit, acoperind vasul cu un capac sau folie alimentara.
  4. Se prepara siropul pentru insiropat blaturile: se pune la fiert timp de 5 minute apa impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie.
  5. Se sectioneaza blaturile de tort ( si cel alb si cel maro) in doua. Fiecare parte acum cu ajutorul formelor inel sau cu 3 forme rotunde de diferite dimensiuni se taie cercuri concentrice ca in imagine. Se extrage fiecare cerc de blat, apoi se asambleaza ca in imagine blaturile, punand un cerc alb unul maro, pana se refac cele 4 jumatati de blaturi.torta taglio blat
  6. Pe un platou se pune primul blat, se insiropeaza, se acopera cu un strat de crema. Deasupra se pune urmatorul blat repetand aceleasi pasaje pana se aseaza toate cele 4 blaturi bicolore. Se acopera tortul cu frisca batuta bine si se da la rece pentru cel putin 1 ora.

torta scacchi blat

torta decorata scacchi

 

 

 

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.