TARTICLETTE SAU GRATIN DE CARTOFI FRANTUZESTI

Tarticlette  este o reţetă tradiţională franţuzească originară din Alpi, regiunea Haute-Savoie.Are la baza branza raclette  reprezentativă a zonei Savoie. Reţeta este foarte apreciată în perioada de iarnă şi dacă veţi merge la ski în Alpi veţi avea ocazia să serviţi tartiflette la aproape toate restaurantele din staţiunile montane, fiind o specialitate a zonei.

Daca nu gasiti in magazine branza Raclette puteti folosi o alta branza traditionala cu interior cremos care se topeste bine in cuptor. In loc de salam eu am folosit prosciutto cotto, pentru ca evit sa le dau din comert salamuri, mezeluri cat sunt micuti asa ca am modificat putin reteta originala dar voi faceti cum doriti. Puteti inlocui si cu sunculita afumata taiata subtire, pentru un gust mai aromat.

 

INGREDIENTE:

  • 1 kg de cartofi
  • 200 ml de smantana
  • 8-10 felii de de branza frantuzeasca (Raclette)
  • 8-10 felii subtiri de salam (eu am folosit prosciutto cotto pentru copii)
  • 1 ceapa taiata felii subtiri
  • 200 g de cascaval dat pe razatoarea mica
  • unt
  • pentru decor: ceapa verde, patrunjel tocate fin si rondele de castraveti murati

MOD DE PREPARARE:

  1. Cartofii se spala bine, bine si se fierb in coaja timp de 20-25 de minute. Se scurg de apa si se lasa la racit.
  2. Dupa ce s-au racit se ia o forma cu pereti detasabili, se pun cartofii intregi, unul langa altul si cu ajutorul unei farfurii sau capac se apasa usor cat sa se desfaca si sa se uneasca usor intre ei. Se pun deasupra lor cubulete de unt se presara cu sare si piper. Se dau la cuptor la 190°C timp de 20 de minute, pana se gratineaza usor la suprafata.
  3. Se scot apoi cartofii si se ung bine cu smantana. Peste smantana se aseaza feliile de branza frantuzeasca (Raclette) si feliile de salam taiate foarte subtire.
  4. Se pune apoi ceapa taiata felii si se presara in final cascaval ras.
  5. Se da la cuptor la 220°C pentru circa 10 minute pana cand se gratineaza frumos branza. Se scoate, se lasa la racit si se decoreaza cu patrunjel verde tocat fin, codite de ceapa verde si rondele de castraveti murati.

Back to top