Supa de cereale si legume este o supa care-mi place foarte mult si o apreciaza toti membrii familiei. De obicei o pregatim toamna sau iarna cind e frig afara, pentru ca este calorica si destul de satioasa.
Legumele uscate au o mare valoare nutritiva, fiind bogate in proteine asemanatoare carnii, in carbohidrati, in fosfor si alte saruri.
Supa de legume si cereale o facem de obicei in zilele friguroase de toamna si iarna.Probabil ca ati vazut in comert pungi de circa 500 gr. de legume uscate. Eu folosesc pentru ca sunt deja amestecate in proportia corecta.
INGREDIENTE:
- 250 gr de amestec de legume (fasole alba, pestrita, mazare, linte, orz,
- 1l de apa sau supa vegetala (reteta de vegeta aici)
- 1 tulpina de apio (țelină)
- 1-2 morcovi
- 1 ceapa tocata marunt
- 2/3 catei de usturoi
- 1 frunza de dafin si 1-2 crengute de rozmarin si cimbru
- sare
MOD DE PREPARARE:
- Daca aveti timp puneti cerealele in apa rece cu citeva ore inainte, astfel vor fierbe mai repede.Legumele se spala, se curata unde este necesar si se taie cubulete.Se pune in oala sub presiune putin ulei si se caleste usturoiul, ceapa, apio si morcovul.
- Se adauga cerealele spalate si scurse bine de apa si se lasa citeva minute sa se caleasca cu legumele amestecind bine sa nu se lipeasca de fundul oalei.
- Se adauga apa, sarea, plantele aromatice si se inchide cu capacul. De cand incepe sa fluiere se calculeaza 35 de minute si supa este gata. Daca folositi metoda traditionala cu oala normala se lasa sa fiarba la foc mic circa o ora si jumatate amestecind din cind in cind ca sa nu se lipeasca.Daca ati lasat legumele in apa inainte de pregatirea lor sunt gata mai repede, in circa o ora, oricum gustati boabele de fasole, daca sunt moi opriti focul.
- Se serveste calda cu ulei de masline si parmezan ras.