Am incercat nenumarate retete pana acum, dar cea care v-o prezint astazi e cea care m-a multumit cel mai mult, ma refer la aluat care il prefer: subtire si crocant. Ce ziceti, il incercati si voi?
INGREDIENTE (pentru 4 pizze cu diam.24 cm):
-pentru aluat:
- 500 g de faina 0
- 25 g drojdie proaspata (sau 1 plic de drojdie uscata)
- circa 250 ml apa
- 5 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
-pentru umplut: mozzarella, cascaval, masline, ceapa, salam, dovlecei, rosii etc
MOD DE PREPARARE:
- Drojdia se dizolva in circa 100 ml apa calduta, se adauga 1 lingurita de zahar si se lasa timp de 5 minute, acoperita pana se formeaza spuma.
- Faina se pune intr-un vas si se amesteca impreuna cu sarea. In mijloc se face o adancitura si se varsa drojdia dizolvata si uleiul de masline. Se adauga apa calduta, putin cate putin si se framanta (cam 15 minute), pana se obtine un aluat elastic si omogen.
- Aluatul se cresteaza la suprafata in forma de cruce, se acopera cu un prosop si se pune la crescut, timp de 2 ore, la loc cald (eu il pun in cuptorul stins doar cu becul aprins). Dupa cele 2 ore, aluatul trebuie sa aiba volumul dublat.
- Se incalzeste cuptorul la temperatura maxima.
- Se pune aluatul pe o suprafata tapetata cu faina si se imparte in 4 parti egale. Se intinde fiecare bila cu sucitorul sau cu varful degetelor (eu va sfatuiesc cu degetele ca sa nu stresati prea mult aluatul) si se pune intr-o tava de copt rotunda, unsa cu putin ulei.
- Se pun cateva linguri de suc de rosii deasupra aluatului si se da la cuptor pentru 10 minute.
- Intre timp se pregatesc celelalte ingrediente cu care se va umple pizza (mozzarella sau cascaval, dovlecei rasi, rosii taiate rondele, masline, salam sau piept de pui, ceapa, ciuperci).
- Dupa 10 minute se scoate din cuptor, se pune mozzarella taiata cubulete si scursa, restul de ingrediente si se da la cuptor alte 8-10 minute. Se scoate si se serveste calda presarata cu putin oregano (optional).