PAINE FARA FRAMANTARE

Imi place mirosul de paine calda…cui nu-i place? Si cum incerc retete peste retete, ca la o adica toate au aceleasi ingrediente, dar modul de preparare diferit, am dat de reteta asta aici. Am incercat-o si ce sa va spun….NE-A PLACUT FOARTE MULT.

Acum va las si voua reteta si incercati-o numaidecat ca e foarte gustoasa si foarte usor de facut. Are coaja crocanta si miezul elastic si pufos.

 

paine neframantata

 

INGREDIENTE:

  • 500 g faina 000
  • 340 ml apa
  • 13 g drojdie de bere proaspata sau 2 g de drojdie liofilizata
  • 2 lingurite sare

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un vas se cerne faina si se amesteca impreuna cu sarea. Se adauga drojdia liofilizata (in cazul meu) sau daca se foloseste drojdie proaspata se dizolva in putina apa.
  2. Peste faina se adauga apa, se invarte de cateva ori cu lingura de lemn si se acopera vasul cu un capac. Se pune la frigider si se lasa cel putin 10 ore. Nu va speriati, amestecul va rezulta foarte moale, dar asa este normal, caci are nevoie de hidratare. Eu de obicei il prepar seara si a doua zi il coc. Nu va ia decat 5 minute de preparat.
  3. Se pune pe planul de lucru faina din belsug si se rastoarna aluatul. Se infarineaza bine mainile, se presara faina si deasupra aluatului si se trece la impaturit. Se aduce partea dreapta pana la jumatate, apoi se acopera partea dreapta cu partea stanga.
  4. Se intoarce sulul format, si se face din nou aceeasi operatie..
  5. Se pudreaza bine de tot cu faina un servet de bucatarie si se aseaza aluatul cu partea deschisa, in JOS.
  6. Se pudreaza cu faina si deasupra, se inchide servetul si se lasa aluatul la temperatura camerei circa 30 min.
  7. Se incalzeaste cuptorul la temperatura maxima (250°C) cu o oala cu tot cu capac inauntru.
  8. Se desface usor prosopul, se ia aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
  9. Se deschide cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, se ridica capacul oalei incinse. Se pune  painea in ea, se acopera cu capacul si se lasa circa 25 min.
  10. Se ridica apoi capacul si se mai lasa inca 10-15 minute.

 

paine neframantata1

 

Previous Entries FRIGARUI DE PESTE CU ZUCCHINE LA CUPTOR Next Entries PIZZA DE MALAI CU CIUPERCI SI CASCAVAL

Lasă un răspuns