Ingrediente (2 paini):
- 900 g de faina
- 2-2 1/2 lingurite de sare
- 1 lingura de zahar
- 550 ml apa calduta
- 2 1/2 lingurite de drojdie uscata
- 50 ml ulei de masline
- 1 galbenus pentru uns
MOD DE PREPARARE:
- Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca cu zaharul si se lasa sa creasca ( vreo 5-10 minute ). Faina se cerne, se pune intr-un vas impreuna cu sarea si se face o gaura la mijloc, in care se toarna drojdia. Se incepe amestecarea ingredientelor, turnand cate putina apa pana se incorporeaza toata.
- Se ia aluatul la framantat energic, adaugand cate putin ulei, pana se incorporeaza si acesta. Se continua framantatul pana se obtine un aluat neted, nelipicios. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un vas uns cu ulei, se infoliaza si se lasa la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
- Se imparte aluatul (eu l-am impartit in 2 ca am facut 2 paini) si se impletesc painitele. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu putina apa calduta si se lasa la crescut pentru 30 de minute, la loc caldut, ferit de curent.
- Intre timp se incalzeste cuptorul la 190° si cand painea rezulta crescuta, se unge cu galbenusul de ou si se da la cuptor pentru 35-40 de minute. Painea este gata cand suprafata devine rumena si cand o ridicati e usoara sau daca bateti pe dosul ei suna a gol.