INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 700- 750 g faina
- 1 lingurita de sare
- 10 g drojdie uscata sau 1 cubulet de drojdie proaspata
- 150 g zahar
- 1 ou+ 1 ou pentru uns
- 80 g unt
- 125 ml lapte
- 125 ml apa
- 250-300 g nuca prajita macinata
- miere de albine
-pentru sirop:
- 600 ml apa
- 300 g zahar
- esenta vanilie
- coaja rasa de lamaie
MOD DE PREPARARE:
- Intr-un vas mare se amesteca faina cu sarea, drojdia uscata si zaharul.
- Untul se topeste si se adauga peste faina impreuna cu 1 ou, laptele si apa. Se framanta bine totul, circa 20-30 de minute pana se obtine un aluat omogen si elastic. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut timp de 2 ore, la loc caldut.
- Apoi aluatul se imparte in 16 bucati (cand cresc sunt mari cat palma). Din fiecare bucata se intinde cate un rulou lung si subtire. Se impleteste ruloul si se prind capetele incat sa formeze un colacel. Apoi se rasuceste colacelul sub forma de opt.
- Se pun rand pe rand in tava tapetata cu hartie de copt(sau unsa cu putin ulei) lasand spatiu intre ei, pentru ca vor creste la cuptor. Se lasa sa mai creasca 1 ora, la loc caldut. Intre timp se incalzeste cuptorul la 180°C.
- Cand sunt frumos crescuti, se ung cu 1 ou si putin lapte si se dau la cuptor pana se rumenesc.
- Cand sunt gata , se scot si se scufunda fierbinti in siropul facut din 600 ml apa, 300 g zahar, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie (siropul se fierbe la foc mic si se lasa pana se topeste zaharul).
- Se ung apoi cu miere de albine si se presara cu nuca prajita si macinata.