HUMMUS RETETA

Am facut pentru prima oara reteta, pentru ca avem amatori in casa si am fost foarte multumita de rezultat. Hummus-ul este o crema cu un ridicat nivel nutritional: susanul este cel mai  bogat in calciu si pe langa acesta mai contine fosfor, acid linoleic, magneziu, siliciu, zinc, fier, vitaminele B, E si D. Susanul contine substante care protejeaza ficatul si regleaza colesterolul din sange.

 

 

INGREDIENTE:

  • 300 gr de naut
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita curry
  • 2 linguri de crema de susan (tahina)- aveti reteta mai jos daca nu o gasiti in comert
  • suc de la 1 lamaie
  • ulei de floarea-soarelui (ideal este uleiul de susan)
  • sare
  • boia de ardei
  • pstrunjel (optional)

MOD DE PREPARARE:

Mai intai pregatim  tahini, asa-zisa crema de susan, care da o aroma aparte hummus-ului: se pun 100 g de seminte de susan la prajit intr-o tigaie antiaderenta si se amesteca continuu pana capata o culoare aurie.  ESTE FOARTE IMPORTANT SA NU SE COLOREZE PREA MULT DEOARECE DEVIN AMARE SI SCHIMBA TOT GUSTUL. MAI BINE LE PRAJITI MAI PUTIN DECAT PREA MULT. IN ORICE CAZ CAND INCEP SA SE PRAJEASCA EMANA O AROMA PLACUTA. Cand sunt gata se scot din tigaie, ca sa se opreasca prajirea si se lasa putin la racit.

Semintele de susan se pun la macinat la blender (eu folosesc cel pentru bebelusi, dar puteti folosi si o masina de rasnit cafea) si se macina fin, pana se obtine ca o faina. Se adauga cate putin ulei si sare, atat cat este necesar pentru a obtine o compozitie cremoasa. Amestecul obtinut se numeste TAHINI ( sau mai comun pasta de susan).

tahina

Intr-o tigaie se pune la incalzit putin ulei, usturoi si curry, apoi se adauga nautul scurs de apa (dar tineti deoparte o ceasca din apa de la naut). Se lasa pe foc 3-4 minute sa se aromatizeze. Se pune nautul cu tot cu usturoi  la mixat pana se obtine o crema fina si omogena. Se varsa cate putin suc de lamaie filtrat (puneti cate putin din sucul de lamaie, dupa gust) si putin ulei de floarea-soarelui pentru a obtine o pasta mai cremoasa, nu foarte densa (ca o iahnie ). Deasupra se presara boia de ardei si patrunjel.

Se serveste cu lipie sau paine araba.

 

 

 

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.