Cum tocmai suntem la inceput de toamna si se gasesc din plin fructe, am facut o reteta in speranta ca vor manca si cei mai mofturosi membri ai familiei. O reteta care este pe baza de ingrediente simple si sanatoase, ideala pentru copii si nu numai.
INGREDIENTE:
- 500 g cartofi albi
- 2 oua
- 150 g faina alba
- 50 g gris
- 1 varf de sare
- 40 g unt
- 180 g pesmet
- 80-90 g zahar
- 5-6 prune
- 3-4 linguri de zahar
- scortisoara
MOD DE PREPARARE:
- Se spala prunele, se taie in jumatati si se pun intr-un vas cu 3-4 linguri de zahar si scortisoara.
- Se spala cartofii si se pun la fiert intregi cu tot cu coaja.
- Intre timp se pune la topit untul intr-o tigaie antiaderenta, apoi se adauga pesmetul. Se rumeneste la foc mic, cateva minute. Cand se coloreaza putin se stinge focul, apoi adaugam zaharul. Se amesteca si se lasa la racit.
- Cand cartofii sunt gata, ii curatam si ii pisam ca pentru piure. Se lasa la racit, apoi se adauga ouale, sarea, faina si grisul. Se amesteca ingredientele pana se obtine un aluat destul de lipicios.
- Se pune la fiert o oala cu apa, iar cand aceasta incepe sa fiarba, se adauga 1 lingura de ulei.
- Cu mana umeda se iau bucati de aluat si se aplatizeaza. Se pune in centru fiecareia cate o jumatate de pruna, se inchide aluatul si se da forma unei galuste.
- Se pun galustele astfel obtinute la fiert, pana se ridica singure la suprafata. Se scot cu o paleta cu gauri si se pun in tigaia cu pesmet, rotindu-le uniform pe toate partile. Se lasa la racit si se servesc.