Feniculul, cunoscut inca din perioada Greciei antice, este o planta cu frunze precum mararul, care in pamant dezvolta un bulb precum ceapa, iar fructele, niste seminte mici, au un gust dulceag, mentolat si o aroma asemanatoare cu anasonul.
Feniculul are proprietati antiseptice naturale, capacitatea de a absorbi gazele intestinale, este sedativ si antiinflamator, analgezic, antispasmic, dar si expectorant.
Elimina toxinele, este diuretic, calmeaza tusea si este ideal in dieta diabeticilor. Are actiune antifungica, iar frunzele, bogate in fier, calciu si vitamine, scad tensiunea.
Este o leguma foarte apreciata, care stiu ca nu se intalneste prea des la noi in zona, dar cum eu l-am gasit am preparat cateva reteta care mi-au placut mult, si care vi le postez, ca nu se stie…poate intr-o buna zi le incercati si voi.
INGREDIENTE:
- 4 feniculi
- 3 linguri de ulei de masline
- 200 g cartofi, taiate bastonase
- 200 g morcovi, taiati bastonase
- 200 g tulpina telina
- 1 legatura de ceapa verde
- 1 catel de usturoi
- boia dulce
- 120 g branza ( cascaval, parmezan )
- unt
- sare
- piper
- ierburi aromatice
MOD DE PREPARARE:
1. Se spala si se taie in jumatati feniculii, pe verticala. Se scoate interiorul lor si se taie fasii. Partile externe se fierb in apa cu sare, pentru circa 8 minute. Se scurg de apa in care au fiert, tinand deoparte 200 ml de apa de fenicul.
2. Intr-o tigaie cu putin ulei se pun la prajit interiorul de fenicul (taiate), cartofii bastonase, morcovii, telina, ceapa verde si usturoiul. Se adauga sare, piper si boia dulce de ardei. Se pune un pic de apa in care au fiert feniculii si se lasa la foc mic, pentru 5 minute.
3. Se incalzeste cuptorul la 180°. Se pun feniculii fierti intr-un vas uns cu unt si se umplu jumatatile cu legumele preparate anterior. Se presara cu ierburi aromatice (daca doriti) si se adauga branza rasa. Se da la cuptor timp de 10 minute si se servesc calzi.
POFTA BUNA!