Vegeta este una din retetele de baza in bucatarie, pe care trebuie numaidecat sa o incercati. La noi in bucatarie nu lipseste niciodata. O folosesc in toate mancarurile, pentru ca da o aroma deosebita, nu contine conservanti si nici glutamat.
Este 100% naturale, cu multe legume si contine doar sare, asa ca nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati.
INGREDIENTE:
- 150 g de telina
- 100 g morcov
- 100 g de ceapa
- 50 g rosii
- 70 g dovlecei
- 1 catel de usturoi
- 1 foaie de dafin
- cateva frunze de busuioc si rozmarin
- patrunjel verde
- 300 g de sare mare
- 30 ml de vin alb
- 1 lg de ulei de masline
MOD DE PREPARARE:
- Legumele (telina, morcovul, ceapa, dovlecei, usturoi si ierburile aromatice) se pun toate in robotul de bucatarie si se maruntesc fin.
- Se pun intr-un vas pe foc impreuna cu 300 g de sare mare, ulei de masline si vinul alb. Se amesteca bine si se acopera cu un capac. Se lasa pe foc timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand sa nu se prinda.
- Apoi se pune amestecul de legume intr- o tava cu hartie de copt si se uniformizeaza intr-un strat subtire .
- Se da la cuptor la temperatura medie 100°C pana se usuca bine, dar sa nu se arda.
- Cand vegeta este bine uscata, se mixeaza din nou ( cu blendetul sau robotul de bucatarie) sa fie cat mai fina si se pune in borcanele inchise cu capac. Se pastreaza in camara timp de cateva luni.