Este una din tartele mele preferate de vara! Se face cu fructe proaspete si crema de vanilie si se decoreaza in diferite moduri, dupa imaginatia fiecaruia. Se poate face cu diferite fructe de sezon sau pur si simplu cu crema. Aluatul se poate folosi si pentru a face biscuiti, de taiat cu diferite forme, dar timpul de coacere va fi mult mai redus.
PENTRU ALUAT:
- 250 g faina
- 2 galbenusuri
- vanilie
- 100 g zahar pudra
- 125 g unt
PENTRU CREMA DE VANILIE:
- 50 g faina
- vanilie
- 150 g zahar
- 6 galbenusuri
- 500 ml lapte
PENTRU ORNAT:
- 200 g capsuni
- 1 banana
- 1 portocala
- 2 kiwi
- 100 g cocaze (optional)
- gelatina
- 100 ml apa
- 2 linguri de gem de caise
MOD DE PREPARARE:
- Mai intai, se pregateste crema de vanilie (crema de patiserie): se freaca bine galbenusurile cu zaharul, iar cand se albesc si devin cremoase se adauga faina, iar la final laptele caldut, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga esenta de vanilie si se pune pe foc. Se amesteca continuu, iar cand incepe sa fiarba se da focul la mic, si se continua a se amesteca pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
- Aluatul pentru tarta: intr-un vas se pune faina cu untul taiat bucatele si se amesteca (daca folositi robotul de bucatarie la acest pasaj, veti obtine o compozitie nisipoasa). Se adauga coaja de lamaie, zaharul, iar in final galbenusurile. Se incorporeaza bine toate ingredientele, in mod rapid ( altfel untul are tendinta sa se topeasca datorita temperaturii ridicate a mainilor), iar in final se obtine un aluat compact, omogen, care se va inveli in folie transparenta. Se da la frigider si se lasa circa 30 de minute. Cand aluatul s-a intarit, se scoate se pune intre doua foi de hartie de copt si se intinde intr-o foaie rotunda, de 3-5 mm grosime. Se ia prima hartie de copt ( care ne-a ajutat doar sa intindem bine aluatul ) si se aseaza aluatul in tava, apoi se inteapa cu o furculita. Se coace in cuptorul incalzit la 180 grade, pentru 20 minute. Aluatul nu trebuie sa se coloreze tare, ci sa capete doar o usoara culoare aurie. Cand e gata, se scoate si se lasa la racit.
- Se ia crema de patiserie, si cu ajutorul unui sac de patiserie, sau pur si simplu cu o lingura, se intinde pe toata suprafata tartei.
- Se taie fructele feliute ( fructele sunt la alegerea voastra ) si se incepe a se decora tarta, din exterior spre interior,in cercuri concentrice, alternand straturile de fructe.
- Pentru gelatina de fructe: intr-un vas se pun 2 linguri de gem de caise cu sucul de la jumatate de portocala. Se adauga jumatate de pliculet de gelatina (circa 7 g) si apa. Se amesteca si se pune pe foc la fiert. Se da focul la mic si se lasa sa fiarba 2 minute. Se intinde cu un penson gelatina obtinuta peste suprafata intregii tarte, apoi se pune la frigider sa se raceasca pentru circa 2 ore.