Supa de rosii este foarte bine consumata vara, pentru ca rosiile se gasesc din plin si in plus este nutritiva si racoritoare.
INGREDIENTE:
- circa 2 kg de rosii bine coapte sau 1 litru de suc de rosii
- 1 ceapa
- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina
- 1/2 de ardei gras (optional)
- 1 catel de usturoi
- ulei de masline
- 3 foi de dafin, cimbru proaspat, busuioc, patrunjel verde sau busuioc pt. presarat (dupa preferinta)
- 1 lingura rasa de zahar
- sare si piper
- pentru servit: orez sau crutoane de paine prajita aromata cu usturoi
MOD DE PREPARARE:
- Rosiile decojite se pun intr-o oala potrivita, se acopera cu apa,se adauga dafinul, o crenguta de cimbru si una de busuioc, un praf de sare, apoi se pun pe foc. (PS: Pentru cine foloseste suc de rosii gata preparat se sare peste acest pasaj).
- Intre timp, se curata, se spala si se toaca marunt legumele, usturoiul se zdrobeste. Se incinge uleiul intr-o oala si se adauga legumele, calindu-se pana se inmoaie, la foc mic (sa nu se rumeneasca, pentru ca schimba gustul final al supei). Imediat ce se inmoaie legumele, se adauga o ceasca (200 ml.) de apa si se fierb mai departe.
- Dupa circa 10 minute de fierbere, se ia de pe foc oala cu rosiile, se scoate dafinul si cimbrul si se paseaza cu blenderul (se poate trece si prin sita, mai ales daca aveti probleme de alergie la semintele de rosii).
- Rosiile pasate se adauga peste legumele calite si se completeaza cu apa pana la atingerea consistentei dorite (supa poate fi mai cremoasa sau mai lichida, dupa cum va place). In aceasta faza se condimenteaza supa cu 1 lingura rasa de zahar (necesar pentru a echilibra aciditatea rosiilor), sare si piper dupa gust.
- Se fierbe in continuare pana legumele capata consistenta dorita.
- Pentru cine doreste se fierb cateva linguri de orez, iar cand este gata se adauga in supa de rosii.
- Se serveste supa cu putin de ulei de masline alaturi de o felie de paine rumenita, frecata cu usturoi.
PS: Supa de rosii se poate lasa si simpla fara orez, sau inlocuind orezul cu pasta format mic.