Acest dulce surprinde atat din punct de vedere estetic cat si al gustului. Este un desert, lejer, pe baza de lapte, care in momentul coacerii se imparte in 3 straturi, cu consistenza diversa, daca bineinteles este respectata ordinea ingredientelor.
INGREDIENTE:
- 115 g faina oo
- 4 oua la temperatura camerei
- 1 lg apa rece
- 150 g zahar
- 125 g unt topit si racit
- 1lg de esenta de vanilie
- 500 ml lapte caldut
- sare
- 1 lingurita de suc de lamaie sau de otet alb
MOD DE PREPARARE:
- Intr-un vas se topeste untul, fiind atenti sa nu se maroneasca, apoi se lasa la racit. Albusurile se separa de galbenusuri , iar galbenusurile se amesteca cu zaharul pana se albesc, pentru circa 10 minute.
- Se adauga o lingura de apa si esenta de vanilie. Se varsa untul topit si racit , un varf de sare si se amesteca pentru alte 2-3 minute. Se cerne faina si se adauga in compozitie.
- Separat se incalzeste laptele si se incorporeaza cate putin, astfel incat sa nu se obtina cocoloase. Daca se intampla sa se formeze, strecurati compozitia.
- Albusurile se bat spuma, nu foarte tari, se pune sucul de lamaie sau de otet. Se incorporeaza albusurile spuma, incet de jos in sus, obtinandu-se o compozitie destul de lichida.
- Se ia o tava , de preferinta 20x20cm, se unge cu unt si se pune hartie de copt, apoi se toarna compozitia pregatita anterior.
- Se coace pentru 80 de minute la 150 de grade, pana cand suprafata devine un pic maronie. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care se acopera cu folie transparenta si se da la frigider pentru circa 2 ore.