A trecut mult timp de cand nu mancam aceasta prajitura. Imi aduce aminte de copilarie, cand mama o facea si noua ne placea atat de mult, ca ramaneau doar firimiturile din toata tava.
Se prepara foarte usor, cu ingrediente la indemana tuturor. Mie imi place foarte mult cu bezea deasupra, dar daca vreti sa scurtati si mai mult timpul de realizare se poate rade un pic de aluat, tinut deoparte, la sfarsit.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- 200 g unt
- un praf sare
- 3 linguri zahar
- esenta vanilie
- 1 ceasca de lapte
- 1 lingura otet
- faina cat cuprinde sa iasa un aluat mai tare
Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 100 g zahar
gem de fructe, putin miez de nuca (optional)
MOD DE PREPARARE:
- Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se lasa la rece circa jumatate de ora.
- Pentru bezea: se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul putin cate putin. PS: zaharul se adauga in momentul in care albusurile sunt tari.
- Se intinde o foaie de circa 1 cm grosime si se pune gem deasupra si nuca (optional) . CA SA NU SE LIPEASCA ALUATUL SE INTINDE INTRE DOUA FOI DE HARTIE DE COPT DE DIMENSIUNEA TAVII.
- Se coace la 200 de grade pentru 20-25 de minute. Se scoate se pune bezeaua si se introduce din nou in cuptor pentru circa 10 minute, pana suprafata capata o frumoasa culoare aurie (aveti grija sa nu se coloreze prea mult)
PS: Daca doriti puteti adauga in compozitie, peste gem si bucati de nuca prajita. Daca doriti fara bezea, pastrati o bucata de aluat si radeti aceasta prin razatoarea mare peste gem.