INGREDIENTE:
- 500 g faina
- 1 lingura de zahar
- 1 1/2 lingurita de sare
- 50 g de unt
- 2 oua
- 200 g lapte
- 10 g drojdie uscata
- Pentru umplutura: 120 g de prosciutto cotto sau sunca Praga, 120 g de cascaval, dovlecei, seminte de susan pentru decor.
- Se incalzeste usor laptele, apoi in jumatate din lapte se topeste untul, iar in cealalta jumatate de lapte se dizolva drojdia cu putin zahar.
- Intr-un vas se pune faina, se adauga laptele cu untul topit si laptele in care s-a dizolvat drojdia si se framanata usor. Se adauga apoi zaharul, cele 2 oua si sarea si se continua bine framantarea, pana se obtine un aluat elastic, care se pune la crescut in loc caldut, pentru circa 1 ora jumatate.
- Intre timp se taie cascavalul cubulete, sunca Praga.
- Aluatul se imparte in bilute mici- eu am facut vreo 22 de bilute plus o bucata de aluat care se lasa deoparte pentru completarea celorlalte parti – capul, urechile, picioarele si coada. Se intinde fiecare biluta cu mainile, se pune umplutura dorita, apoi se inchide in forma de semiluna, sigiland bine marginile si se ruleaza.
- Cele circa 22 de rulouri, care reprezinta corpul, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Din aluatul ramas, neumplut se formeaza capul, urechile, picioarele si coada, dupa imaginatia fiecaruia.
- Se unge toata painea cu putin lapte amestecat cu ulei de masline (sau lapte cu 1 galbenus), apoi pe corpul mielutului se presara seminte de susan.
- Se lasa la crescut 30 de minute, apoi se introduce in cuptorul preincalzit la 180-190°C si se coace pentru circa 30-40 minute.