Paella este o mancare cu specific spaniol, pe baza de orez insotit de legume si condimente. Noi am facut in varianta vegetariana, dar o puteti adapta dupa bunul plac fie cu peste, fie cu carne.
E o mancare completa, lejera, plina de culoare.
INGREDIENTE (3 persoane):
- 300 g orez (eu am folosit cu bob lung)
- 2 morcovi
- 100 g de pastai
- 100 g broccoli
- 100 g de fasole alba fiarta
- 100 g de ciuperci
- 100 g de mazare
- 150 g de pasta de tomate (sau suc de rosii)
- 1 praz
- 1 catel de usturoi
- 1 l supa vegetala (reteta de vegeta bio facuta in casa AICI)
- sare
- ulei de masline
- boia de ardei
- sofran (zafferano)
- patrunjel tocat
MOD DE PREPARARE:
- Legumele se spala si se curata, apoi se taie: morcovii si pastaile romburi, ciupercile champignon feliute subtiri, iar prazul si usturoiul se toaca marunt.
- Intr-o tigaie larga (paella) cu putin ulei de masline se pune la calit prazul si catelul de usturoi. Cand acestea devin transparente se adauga un polonic de supa vegetala si se lasa cateva minute. Se adauga apoi legumele care necesita mai mult timp de coacere: morcovii si pastaile. Se lasa timp de 10 minute si se adauga daca mai este necesar putina supa.
- Se pun apoi ciupercile, mazarea si broccoli, iar la final fasolea alba fiarta. Se mai lasa vreo 10 minute, iar daca amestecul este prea uscat se mai adauga putina supa.
- Se adauga pasta de tomate (sau sucul de rosii), sofranul dizolvat in 2 linguri de supa, boiaua de ardei si putina sare.
- Ultimul ingredient care se adauga este orezul. Se adauga restul de supa, se amesteca si de acum incolo, pana este gata orezul (circa 10 minute) nu se mai amesteca, ci doar se misca tigaia. Cand este gata se ia de pe foc, se presara cu patrunjel tocat si se serveste.
PS: Puteti folosi si alte legume, cum ar fi conopida, ardei gras, dupa cum se prefera.