INGREDIENTE:
–pentru aluat:
- 1kg de faina
- 600 ml de apa calduta
- 70 g de zahar
- 7 g de drojdie uscata sau un cub de drojdie proaspata
- 130 g de ulei de floarea soarelui
- 2 fiole de esenta de vanilie
- coaja rasa de la lamaie BIO sau de portocala
- un varf de sare
–pentru sirop:
- 700 ml de apa
- 100 g de zahar
- coaja de lamaie
–pentru decor:
- miere de albine
- 200 g nuca prajita macinata
MOD DE PREPARARE:
- Intr-un bol se pune faina trecuta prin sita si se face o adancitura la mijloc. Se adauga drojdia uscata, zaharul, apa calduta (nu fierbinte!) si se amesteca. Apoi se adauga pe rand uleiul, coaja rasa de la o portocala, esenta de vanile si praful de sare. Se framanta bine aluatul pana se omogenizeaza, apoi se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (1 ora)
- Se impatureste aluatul in doua. Se formeaza snururi lungi, nu foarte subtiri de aluat din care formam apoi mucenici in forma de 8. Se lasa mucenicii de post la crescut circa 20 de minute, intr-un loc caldut, apoi ii ungem cu putina apa calduta cu zahar.
- Se da tava la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 de minute. Se pune in cuptor si un vas cu apa ca aluatul sa ramana pufos.
- Se pregateste siropul: se pune pe foc un vas cu apa, zaharul si coaja de lamaie. Se lasa pe foc pana se dizolva zaharul, apoi se da deoparte si se lasa la racit.
- Cand mucenicii sunt gata, se scot, se lasa sa se raceasca, apoi se insiropeaza.
- In final se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.