PAINE “MOS CRACIUN “

O varianta draguta pentru masa de Craciun de a-l crea pe Mosu’ cel iubit de copii si nu numai fie cu aluat de paine (aluat sarat), fie cu aluat de brioche (aluat dulce).
Noi astazi am facut varianta sarata, cu aluat de paine, ca sa ne jucam putin, ca tot e urat afara si ne-a placut mult. Voua va place?
DACA AVETI NELAMURIRI SI INTREBARI SUNT LA DISPOZITIA VOASTRA!!
1507358_10204212862636079_5875517509710800555_o
INGREDIENTS:
  • 500 g de faina 00
  • 1 plic de drojdie uscata (sau 1 cub de drojdie proaspata)
  • salt
  • 1 lingurita de zahar
  • apa calduta cat este necesar
  • suc de sfecla (eu prefer varianta naturala, daca doriti mai rosu folositi colorant alimentar)
  • masline negre

MOD DE PREPARE:

  1. Se dizolva drojdia in jumatate pahar cu apa calduta si se adauga o lingurita de zahar.
  2. In a bowl put the flour,se face o adancitura in mijloc si se varsa drojdia dizolvata. Se adauga cate putina apa calduta, sare si incepe sa se amestece pana se obtine un aluat omogen si neted. Se acopera cu un prosop umed si se lasa la crescut pentru circa 1 ora, la loc caldut, ferit de curenti de aer.
  3. Aluatul se imparte in 3 parti: una mare (pentru fata), una mijlocie (pentru barba) si una mica (din care facem detaliile:nasul,mustata si sprancenele)
  4. Se ia bucata cea mai mare (care va fi fata si caciula Mosului) si pe o suprafata tapetata cu faina o modelam dand o forma triunghiulara, rotunjita la capete. Se pune in tava cu hartie de copt.babbo fata
  5. Se ia bucata de aluat mijlocie (care va fi barba) si se intinde sub forma de semicerc. Se pune in tava, peste prima bucata si incepem sa taiem fasii (eu am folosit roata de taiat pizza) pe care le rasucim dand forma de barba.babbo fata barba
  6. Din bucata mica se ia o parte si se face fasia pentru caciula, apoi se face un triunghi pentru varful de caciula intors, motul, sprancenele, nasul si mustata (fiecare dupa imaginatia sa).
  7. Se pun 2 masline negre in loc de ochi si se coloreaza caciula (eu am folosit suc de sfecla ca prefer totul cat mai natural). Se lasa la crescut in tava pana isi dubleaza volumul.Al meu a crescut mare cat tava 🙂1780007_10204212768233719_3019562476168381433_o
  8. Se unge cu un galbenus amestecat cu putin lapte si se introduce in cuptorul incins la 180°, pentru 30 de minute.

10704346_10204212767673705_8317817423596420779_o

10679711_10204212862116066_6873008275602852443_o

 

Published by micibucatari

Ma numesc Iolanda, mama de doi copii adorabili, iar pasiunea mea este gatitul si lumea minunata a copiilor. Bucataria este locul meu de relax, singura sau impreuna cu cei mici. Gatesc cu mare drag pentru familia mea orice reteta imi atrage atentia. Imi plac retetele traditionale, dar si cele internationale, dinorice loc al lumii retete noi dar si retete mostenite de la mama si bunica. Va invit si pe voi sa gatim impreuna retete fel de fel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

1 di