Pentru reteta aceasta am folosit fasolea neagra, o adevarata comoara naturala pentru alimentatie:
-
este un aliment foarte bogat in nutrienti valorosi. Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi afirma ca „fasolea contine toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe”.
-
furnizeaza fibrele solubile de care avem nevoie (ajuta la scaderea nivelului colesterolului “rau”)
-
abunda in antioxidanti,
-
ne ajuta sa ne mentinem greutatea corporala (este un aliment sarac in calorii, are foarte putine grasimi si contine triptofan care controleaza apetitul)
-
contine acid folic, magneziu, potasiu si vitaminele B1, B2, B6 si K, care mentin sanatatea inimii
-
consumul de fasole neagra este asociat cu reducerea riscului de cancer la san la femei si cu stimularea naturala a potentei la barbati (contine molbden)
Fasolea neagra se regaseste frecvent mentionata in:
-
topul celor mai bune alimente pentru memorie alaturi de spanac, sparanghel si telina
-
topul celor mai bune alimente pentru inima alaturi de ovaz, spanac, broccoli, ciocolata neagra, vin rosu etc.
-
topul celor mai bune alimente pentru slabit alaturi de ovaz, orez brun, broccoli, grapefruit.
INGREDIENTE:
- 350 gr de fasole
- 3-4 cepe potrivite ca marime
- 2-3 morcovi
- 50 ml ulei
- 1 ardei gras rosu
- sare si piper dupa gust
- 2 frunze dafin
- marar verde tocat
- 6-7 linguri suc de rosii sau bulion
MOD DE PREPARARE:
- Se alege fasolea, se spala si se lasa intr-un vas cu apa rece peste noapte. A doua zi se scurge fasolea si se pune la fiert intr-o oala cu apa.
- Se toaca ceapa, morcovul si ardeiul gras si se pun la calit in ulei pana devin translucide. Se adauga apoi fasolea fiarta, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si 2 frunze de dafin. Se pune sucul de rosii / bulionul si se lasa sa fiarba, la foc mediu, cu un capac deasupra, pana cand are un aspect legat. Daca doriti sa fie mai zemoasa, este suficient sa lasati atat cat sa dea intr-un clocot.
- Se presara cu marar proaspat tocat. Pofta buna!