INGREDIENTE:
- 1 kg de conopida
- 50 g de faina
- 80 g unt
- 5 dl lapte
- 60 g cascaval ras
- 100 ml smantana
- 1 galbenus
- nucsoara
- sare
- piper
MOD DE PREPARARE:
- Se prepara mai intai sosul Mornay astfel: intr-un vas se pune la topit untul, apoi se adauga faina si se amesteca. Se ia de pe foc si se incorporeaza incet laptele, nucsoara, sare si piper. Se pune din nou pe foc si se amesteca mereu (circa 5 minute) pana se ingroasa. Se da deoparte si se adauga galbenusul batut cu smantana si cascavalul ras. Se pune vasul din nou pe foc, 5 minute, la foc mic.
- Conopida se curata si se desface buchetele. Se fierbe in apa sarata sau la aburi, pentru putin timp astfel incat sa ramana crocanta. Se scurge si se usuca de apa in care a fiert.
- Intr-un vas yena uns cu unt, se aseaza conopida, iar deasupra se varsa sosul mornay. Se taie cateva bucatele mici de unt, apoi se da la cuptor, la 190 grade, timp de 20 de minute.