Imi place primăvara când încep sa iasă legumele şi tot felul de verdețuri , mai ales urzicile.
Astăzi, cum am avut o sacoşă plina de urzici, primită de la mama si tata, am făcut o ciorbă de „stătea lingura în picioare”. Asa zic eu, când fac ciorba deasa, cu toate verdețurile în ea. Am servit-o cu chifle crocante, dar voi puteti face si pâinea nefrământată, sau pâine de casă.
INGREDIENTE:
- 2 morcovi,
- 1 păstârnac,
- 1 dovlecel
- 1 ceapă mare ,
- 5-6 cartofi medii,
- 3-4 mâini bune de urzici (depinde şi cât de “deasă” o vreţi, eu de obicei pun mai multe urzici),
- borş pentru acrit,
- suc de roşii
- pătrunjel
- leustean
- loboda,
- cimbru
- sare sau vegeta (reteta AICI )
- ulei
MOD DE PREPARARE :
- Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi păstârnacul se dau prin răzătoarea mică, dovlecelul de taie cubulețe mici. Se pun la călit într-o oală cu 1-2 linguri de ulei şi se amestecă să se înăbuşe puţin. Nu trebuie să se prăjească si să prindă culoare.
- Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, dovlecelul, apoi se completează cu apă. Se adaugă sare (singurul condiment pe care îl pun, de obicei, sau, dacă am in casa VEGETA facuta de noi) .
- Se lasă la fiert la foc mic, iar cand cartofii sunt aproape fierţi se adaugă sucul de roşii, se mai lasă 5 minute şi se pun urzicile curăţate şi spălate. Noua ne plac urzicile întregi, însă daca doriti le puteți toca puţin. Urzicile nu trebuie să fiarbă mult, ele se înmoaie repede (eu le las doar 2 minute) dupa care puneti borşul si gustati sa fie potrivit de sare si acru.
- Se ia oala de pe foc si se adauga verdețurile tocate marunt ( eu pun tot ce am la indemana pătrunjel, lobodă, leuştean, cimbru). Se acoperă cu un capac şi se lasă să se pătrundă aromele. Când se racoreste puțin, se pune în farfurii şi se serveste cu chifle si ardei iute.