Vazusem reteta pe internet si am zis sa o pun in practica, deoarece nu necesita timp mult in prepararea lor si sunt minunate la gust. Au gust asemanator covrigilor si descoperirea lor de pe site-ul Laurei m-a convins sa incerc sa-i prepar si eu.
Sunt o bunatate cu coaja crocanta si miez pufos.
INGREDIENTE 15 chifle:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata sau 1 pliculet de drojdie deshidratata
- 1 lingurita zahar
- 30 gr unt/margarina
- 270 gr apa calduta
- 1 lingurita sare
- 2 l apa
- 12 lingurite bicarbonat
- 4 linguri de sare
MOD DE PREPARARE:
- Se pune drojdia cu o lingurita de zahar si putina apa calduta sa creasca, circa 10 minute, apoi se varsa in vasul cu faina, in care am facut o adancitura in mijloc. Se framanta, se adauga untul sau margarina taiata bucatele si apa calduta. La sfarsit se adauga 1 lingurita de sare si se framanta bine totul pana se obtine un aluat elastic, care se lasa la crescut circa 45 minute.
- Se formeaza circa 15 bilute (cca 50 g fiecare), care se pun pentru cateva secunde intr-o oala cu apa clocotita, in care s-a amestecat bicarbonatul (12 linguri) si 4 linguri de sare. Se scot cu o paleta cu gauri si se pun in tava cu hartie de copt. Se cresteaza putin suprafata lor si se presara putin susan, seminte de floarea-soarelui, chimen.
- Se coc in cuptorul preincalzit la 210 grade, timp de 20 de minute. Sunt gata cand suprafata e frumos aramie, dar pentru siguranta se face proba scobitorii.