Trag concluzia ca am facut o pasiune pentru paine. Imi place sa incerc multe retete de paine, dar de reteta aceasta chiar m-am indragostit.
Din cantitatile de mai jos ies circa 6 chifle, cu coaja crocanta, iar interiorul e pufos si moale. Incercati-o si voi si imi veti da dreptate.
INGREDIENTE:
- 340 ml apa
- 1 plic de drojdie uscata
- 1 lingura de zahar
- 2 lingurite rase de sare
- 2 linguri de ulei de masline
- 600 g de faina
MOD DE PREPARARE:
- Faina se pune intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Se adauga drojdia, zaharul, apa calduta si se framanta. Se adauga apoi uleiul, iar la sfarsit sarea si se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si omogen.
- Se acopera si se lasa la crescut 1 ora, la loc caldut (eu pun de obicei vasul in cuptor, doar cu lumina aprinsa)
- Din aluatul rezultat se formeaza circa 6 chifle, care se cresteaza in suprafata (nu taiati pana jos) si se presara cu putina faina.
- Se lasa la crescut in tava tapetata cu hartie de copt, aproximativ 25 minute.
- Intre timp se incalzeste cuptorul la temperatura maxima (al meu ajunge pana la 250°C).
- Se pune in partea inferioara a cuptorului un vas cu apa, apoi se introduce tava cu chifle, in mijloc.
- Se coc timp de 20 de minute, functie ventilata ( pentru cuptoarele electrice). Daca se rumenesc prea mult , ultimele 5 minute se acopera cu o folie din aluminiu.