Batoanele cu mac, cine nu-si aduce aminte de ele? Erau nemaipomenite pentru noi, generatia anilor ’80. Pufoase, usor dulci, daca aveam la noi nu ne mai trebuia altceva.
Reteta pe care am gasit-o pe e-retete mi s-a parut cea mai potrivita ca si gust si sa va spun ca sunt si de post fara oua, lapte sau unt.
INGREDIENTE:
- 500 gr faina
- 7 gr drojdie uscata ( 25 g drojdie proaspata )
- 1/4 lingurita sare
- 250 ml apa calduta
- 50 gr zahar
- 80 ml ulei
pentru uns:
- 50 ml apa
- 1 lingurita faina
- seminte mac
- sirop facut din 50ml apa si 2 linguri zahar
MOD DE PREPARARE:
- Intr-un bol se pune faina, zaharul si drojdia, apoi se adauga apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se acopera cu folie alimentara si cu un prosop.
- Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul, circa 1 ora.
- Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 8 bucati, apoi fiecare bucata se intinde in forma dreptunghiulara.
- Se ruleaza strans pe lungime fiecare dreptunghi de aluat si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre un baton si altul pentru ca vor mai creste.
- Se lasa batoanele la dospit pentru circa 30 minute la loc cald.
- Intre timp se face un amestec din 50 ml apa si o lingurita de faina. Se ung batoanele cu amestecul obtinut si se presara cu mac.
- Se dau la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 25-30 minute, pana se rumenesc frumos.
- Intre timp se prepara un sirop din apa cu zahar si se ung batoanele cu acest sirop cat sunt inca fierbinti.