ALUAT FRAGED PENTRU TARTE

Aluatul fraged este un aluat simplu si crocant din care se pot face atat tarte cat si biscuiti, in varianta dulce, cat si sarata, tinand cont de cateva sfaturi pentru o buna reusita.

Sfaturi pentru o buna reusita a aluatului:

– ingredientele trebuie sa fie foarte reci, untul abia scos de la frigider

– indicat este sa nu se framante cu mana, ci cu o lingura sau cu robotul de bucatarie (deoarece caldura mainii in contact cu ingredientele reci, tind sa le topeasca, iar aluatul devine lipicios). In cazul framantarii cu mana va recomand sa faceti aceasta operatie rapid, cu varfurile degetelor ca sa nu aiba timp aluatul sa se incalzeasca si sa se topeasca.

-untul trebuie sa fie cat mai gras.

 

INGREDIENTE:

  • 300 g faina alba
  • 150 g unt gras rece
  • 80 g zahar pudra (se renunta la el pentru varianta sarata)
  • un praf de sare (1/2 de lingurita de sare pentru varianta sarata)
  • coaja rasa de la ½ de lamaie (se renunta la ea pentru varianta sarata)
  • 2 galbenusuri
  • 1-2 linguri de apa rece

MOD DE PREPARARE:

Faina se cantareste si se pune in vasul robotului de bucatarie. Se adauga sarea si untul taiat bucatele si se actioneaza robotul cateva secunde, pana se obtine un amestec nisipos. Se adauga apoi unul cate unul galbenusurile, zaharul (daca faceti tarte cu fructe sau cu crema), iar daca este necesar 1-2 linguri de apa, in functie de faina folosita (depinde de umiditatea ei si de cata apa absoarbe). Daca faceti pentru tarte dulci, adaugati si coaja rasa de lamaie ca sa fie putin aromata.

Se pune aluatul obtinut pe folie alimentara, dand forma unei bile, se inveleste bine si se da la rece pentru 30 de minute.

Se intinde pe o suprafata presarata cu faina sau mai usor intre doua foi de hartie de copt. Se pune intr-o tava de copt si se inteapa cu o furculita.

In general se coace timp de 20-25 minute la 200°C pentru tarte, iar pentru biscuiti 10-12 minute.

ricetta-pasta-frolla

Previous Entries TARTA CU BRANZA AFUMATA SI ROSII Next Entries TARTA CU CREMA DE VANILIE SI TRANDAFIRASI DE MERE

Lasă un răspuns